Molili smo devetnicu Duhu Svetom

Iza nas je devet dana molitve Duhu Svetomu, koju smo u župnoj crkvi u Podvinju molili da na nas siđe taj isti Duh i dariva nas svojim milostima i darovima. Molitvu je svake večeri predvodio župnik, p. Ante Šiško, a pjevanjem animirao VIS Cor Unum.

Što je čovjek bez duše, bez duha? Rođenjem dobivamo tijelo ali i dušu koju treba njegovati da bi primala dare Duha Svetoga. Krštenjem postajemo Kristovi, ljubljena Božja djeca darivana Duhom Svetim. Tada smo još suviše mali da bi osjetili onu duhovnost koju nam je Krist na krštenju udahnuo u nas. Duhovnost - ono što mi u stvari jesmo. Duh Sveti upravlja našim osjećajima. Po odrastanju primamo krizmu ili pečat Duha Svetoga. Tada se milost Duha Svetoga spušta na nas i možemo otvoriti svoja srca, primati darove i umnažati ih. Život duše ili Duh Sveti tada počinje raditi sve ono što ga mi molimo.

Svatko od nas primio je najmanje jedan od sedam darova Duha Svetoga: razum, mudrost, savjet, jakost, znanje, pobožnost i strah Božji. Primajući i oživljujući ili umnažajući te darove, u nama se rađaju i plodovi: ljubav, radost, mir, strpljenje, uslužnost, dobrota, vjernost. Mnogi su primili i izvanredne darove: proroštvo, molitva u jezicima, tumačenje te molitve, dar ozdravljanja.

Milost je ispunila našu župu gdje se u ovih devet dana molilo za oživljavanje darova. Pater Ante Šiško je svake večeri, uz asistenciju četvorice mladića Danijela, Mateja, Antonija i Josipa, svake večeri animirao pobožnost i molio za jedan od darova, a podvinjska crkva sake je večeri bila prepuna vjernika. VIS Cor Unum je pjevajući pjesme Duhu Svetomu, mnoge doticao i otvarao srca za silazak nebeske sile. Molila sam za sve darove. Ovaj put posebno za izvanredne. Svaki put osjećala sam vjetar koji me je milovao po licu ulazeću u moju dušu, čisteći sve nečistoće, a rađajući nešto novo u meni. Trnci u mome tijelu su mi govorili o prisutnosti Duha.

Posljednjega, devetog dana devetnice, imali smo duhovsko bdijenje, u predvečerje svetkovine Pedesetnice ili Duhova. Susret sa živim Isusom počeo je molitvom krunice Duhu Svetomu, uslijedila je sveta misa koju je predvodio pater Rafał Kiedrowicz uz suslavljenje p. Ante i patera Alberta. Pater Rafał nas je u propovijedi podsjetio da se izljeva Duh Sveti i oganj pali naše srce koje moli umjesto nas.

Mnoge darove odbacujemo jer nismo dobili dar prorokovanja, jezika. Kako očekivati izvanredne darove kada nismo prihvatili redovne? Kako da svi mi očekujemo ijedan dar kad odbacujemo dar ili plod. Poniznost, služenje i ljubav treba nam svima biti na prvom mjestu. Kada se ožive ovi plodovi tada će svi drugi darovi nicati jedan za drugim, naglasio je p. Rafał u nadahnutoj propovijedi.

Večer je završila pred Presvetim Euharistijskim Sakramentom koju je pater Ante u klanjanju doveo do oživljavanja onoga što je u nama zasađeno ali nikako okopano i vraćeno u novi život.

na vrh članka