Ljubav na krščanski način

U današnjem modernom svijetu, ljubav je aktualna tema koja se promovira kroz medije, umjetnost i filmove. Svaki dan čujemo novosti o poznatim osobama i o njihovim ljubavnim jadima - nakon bajkovitog vjenčanja ubrzo raskinu brak. Pravo pitanje dolazi iz toga, je li to ljubav, ali na kršćanski način.
 
 
 
Kada sam prvi put čuo pojam 'ljubav na kršćanski način', nisam razumio razliku između 'obične' i kršćanske ljubavi, i to ljubavi među dvoje ljudi. Kada netko kaže riječ ljubav, prvo što u glavi i možemo zamisliti su dvoje mladih zagrljene, ruže, poljupci. Naime, ljubav između dvoje tinejdžera i dvoje odraslih nije ista - tinejdžeri biraju svoje najdraže izgledom, a odrasli pameću. U suvremenom smislu, to je ljubav, ali za nas kršćane, nije li to malo isprazno? Ne bi li trebali dvoje iskreno zaljubljenih imati neke zajedničke ciljeve. A što je s Bogom? Onim koje je stvorio njih oboje - gdje je on?
 
'Obična' ljubav se dakako razlikuje od ljubavi na kršćanski način. U njoj nije bit zadovoljiti suparnika. Bitni su oboje - njihova djela i oni sami. Uz to bitan je Isus; koliko mi njemu dopuštamo da vodi našu ljubav u pravome smjeru. On je rekao da ljubimo druge kao što je on nas ljubio, analogno tome, ta ljubav na kršćanski način ne bi brinula o samom paru, nego o ostalima dajući ispravnu i uzornu sliku prave kršćanske ljubavi. Ta ljubav traje, čvrsta je i može sve probleme razriješiti.
 
Bruno Benčević
 
na vrh članka