Svi smo pozvani na dobrotvornost

Dobrotvornost nije pasivna, ona se pokazuje djelima. Na nama je, koji smo pozvani biti kršćani, činiti dobro. Svi smo pozvani biti dobrotvori. Korizma simbolizira vrata koja trebamo otvoriti i ući u novu dimenziju praštanja, promišljanja, promjena i činjenja dobra...

Možda je teže i od posta i odricanja nekih loših naviki, upravo odricanje od grijeha, od činjenja lošeg u životu i činjenja lošeg drugima u vidu ogovaranja, zamijećivanja negativnosti i isticanja onog lošeg u drugima. Ali, i zanemarivanje potreba drugih, napose onih koji su u potrebi. Valja shvatiti da ljudi nisu samo potrebiti materijalnosti. Mnogi su danas više potrebiti duhovnosti, potrebiti su razgovora, zagrljaja, prijateljstva, utjehe, ljubavi i same vjere.

Promišljajući o dobrotovornosti, iz samog naziva može se zaključiti da dobrotvornost znači dobro tvoriti, dobro činiti sebi, drugima, društvu, bliženjemu, dobro činiti župnoj zajednici i svima i svemu oko sebe. Riječ dobrotvornost potječe od riječi filantropija, (grč. filos) što znači prijatelj, anthropos čovjek, odnosno čovjekoljublje, dobrotvornost.

Dobrotvornost nije pasivna, ona se pokazuje djelima, djelovanjem. Pri tome će svi odmah pomisliti na spremnost velikodušnih novčanih darivanja u humanitarne svrhe. Čovjek koji čini dobro bit će dobrotvor. Odnosno, dobrotvor je svaka osoba koja uživa u dobru drugih, jednostavno zbog dobra samoga kojega drugi uživa.

Moglo bi se reći da bi svaki kršćanin trebao biti dobrotvor neovisno o materijalnim davanjima. Međutim, mnogi u srcu ne mogu biti dobrotovori, jer korov ljubomore i zavisti prema bližnjima proždire svaku klicu koja vapi za činjenjem dobra drugima u bilo kojem vidu.

Što bi tebi bilo bolje nego meni? Što bi on ili ona uspjeli, a ja ne? , rečenice su koje počesto možemo čuti u razgovorima mnogih, pa i kršćana. Ne nazire se sreća zbog sreće drugoga, već samo zatiranje i umanjivanje dobrog u drugima. Često se ogovaraju druge osobe, nastojeći uvijek isticati njihove mane, kako bi se onaj koji ogovara prikazao u boljem svjetlu. To nije život jednog dobrotovora ili dobrotvorke. Dakle, tvori i čini dobro i bit će ti dobro. Isus je rekao da nije njegov koji sluša, već onaj koji djeluje.

Isus je rekao i da ljubimo svoga neprijatelja, da činimo dobro onima koji nas mrze, da blagoslivljamo onoga koji nas proklinje. Naravno da to nije lako, a upravo je u tome i draž i vrijednost. Jer ako ljubite one koji vas ljube, kakva li vam plaća? (Lk, 32-36) .

Bog se ne da uvjetovati u svojoj ljubavi. On puninom ljubavi ljubi i zločinca i sveca. U svijetu u kojem živimo je i dobro i zlo. Na nama je, koji smo pozvani biti kršćaninom i kršćankom, činiti dobro. Svi smo pozvani biti dobrotvori. Možda ova korizma simbolizira vrata u našim životima koja trebamo otvoriti i ući u novu dimenziju praštanja, promišljanja, promjena i napose činjenja dobra.

na vrh članka