Sveta Lucija

Sveta Lucija od Sirakuze rođena je 284. godine u kršćanskoj obitelji. Dok je još bila djevojčica otac ju je obečao bogatom mladiću, ali joj je otac ubrzo umro, a majka teško razboljela. Zajedno su se zadužile zbog lijekova koji joj nisu pomagali kada su odlučile posjetit grob svete Agate u Kataniji gdje joj se ona ukazala te joj rekla: "Zašto tražiš moj zagovor za ozdravljenje svoje majke, kad i sama možeš isprositi zdravlje za svoju majku. Vjera joj je tvoja pomogla. Već je ozdravila, zato što si ti svojom čistoćom u svom srcu pripremila dragi stan za Gospodina. Kao što je Krist po meni proslavio Kataniju, tako će po tebi proslaviti Sirakuzu." čime joj je majka stvarno ozdravila te je nakon toga Lucija podjelila svoju baštinu siromašnima, a kasnije sve što je imala.

Njezin suprug ju je zato prijavio rimskim vlastima da je kršćanka te, iako su ju prisiljavali da poštuje njihove bogove, ona je odbijala i govorila da zanju postoji samo jedan Bog. Zbog svojih riječi je osuđena na bludništvo kako bi izgubila svoju čistoću, ali se ona nije željela pokrenuti. Kako ju nisu na taj način mogli osramotiti, naredio je da ju poliju vručim uljem, te da ju spale, ali vatra nije dolazila do nje. Tada je naređeno da joj probodu mač kroz vrat, što nisu uspjeli. Pri kraju svog mučeničkog života je predvidjela kraj progona kršćana, te je kao vještica osuđena na vađenje očiju, ali je i dalje mogla vidjeti. Živjela je djevičanskim i mučeničkim životom, te je umrla 303. godine.

Baš kao i sveta Lucija, i mi moramo moliti Boga za ozdravljenje, ne samo naših majki, nego za ozdravljenje naših duša. Jedino što nam u životu može pomoći je vjera - ona je ta koja nas vodi u pravom smjeru u životu - prema našem Gospodinu, u vječnu zemlju gdje nema mjesta za naša materijalna bogatstva. Vjera je ta koja nas kroz naše patnje drži živima i koja nam daje nadu. Zato svu svoju imovštinu trebamo dijeliti sa našom braćom i sestrama te se ne sramiti našeg Boga, ili naše vjere, već se trebamo duhovno obogatiti te spremni prići Gospodinu.

Brino Benčević

na vrh članka