Blažene Drinske mučenice

15. prosinca spomendan je bl. Jule Ivanišević i susestara, poznatijih kao Drinske mučenice. One su bile redovnice Družbe Kćeri Božje ljubavi koje su 11. prosinca 1941. odvedene iz samostana na Palama. Njihov četverodnevni križni put završio je mučeničkom smrću u Goraždu nakon što se nisu htjele pogaziti svoje zavjete, svoje dostojanstvo.

Pale, Goražde i rijeka Drina mjesta su koja govore snažnije od riječi.  Zašto? Ona čuvaju spomen na svetost koja se tiho i bez buke ostvarivala u običnim prilikama svagdanjega života. Čuvaju spomen na život darovan Bogu i čovjeku potpuno i bez računice. Spomen na vjernost u malom, koja je ustrajnim radom, sazrela i urodila vjernošću u velikom.

O vjernosti u velikom – u velikim kušnjama i okolnostima zla – govori na osobit način rijeka Drina. Tamo su sestre vlastitom krvlju potvrdile ono što su na dan svoga zavjetovanja riječima izrekle i kroz život svakodnevno obnavljale. Tamo je izgovoren njihov posljednji: „Evo me!“

Drinske mučenice svijetle i danas svojim stavom, predanjem i porukom. Dar su Crkvi – kao uzori koji potiču i privlače. One su neprestani izazov osobama posvećenog života. Izazov su i obiteljima i mladima koje ohrabruju da svoj život grade na vrijednostima koje nikada ne stare i ne blijede, koje – jer su vječne – mogu dati istinski smisao njihovu postojanju i unijeti radost i sigurnost u njihovu svakodnevicu.

Sestre Jula, Antonija, Berchmana, Krizina i Bernadeta ostavile su svoj trag i u nevidljivosti i u uočenosti. I mi smo baštinici njihova mučeništva. Baštinici svetosti. Kao baštinicima – u svijetu bezumnog nasilja, bolne ispraznosti i zatiruće ravnodušnosti, i u svijetu u kojem riječ dostojanstvo gubi svoje značenje i tako lišava čovjeka njegove osobnosti i odgovornosti – valja nam razumjeti da je svaka isključivost, svaki nemar za drugoga zlo. I da postoji samo jedan čovjeka dostojan odgovor: život po Govoru na gori u svako vrijeme. I u svako nevrijeme.

Molimo njihov zagovor da se i uz cijenu trpljenja ne odijelimo od Gospodina.

s. Ivana Ćurić, FDC

prema izvorima:

Drinske mučenice, život i mučeništvo; s. M. Ozana Krajačić, FDC

Postojane u vjernosti; Stjepan Lice

Više u ovoj kategoriji: « Sveti Ivan od Križa Sveta Lucija »
na vrh članka