Zupa Svetog Antuna Padovanskog, PODVINJE

 Naslovnica Družba Duha Svetoga i katoličke misije
Hrvatski
Hrvatski  English
English

2 3
Vijesti i novosti
O Župi Sv. Antuna
Duhovna riječ
Župni oglasi
Družba Duha Svetoga i katoličke misije
Impresum
Spomenar
Foto albumi
Župa Svetog Antuna
Trg Svetog Antuna 1
35107 PODVINJE
HRVATSKA
tel: +385 (0)35 461 410
e-mail kontaktSluga Božji Claude Francois Poullart des Places (+ 2.10.1709.)  
02.10.2012
Sluga Božji Claude Francois Poullart des Places (+ 2.10.1709.)
...U četvrti Louis-le-Grand, Claude Poullart je mogao konstatirati bijedne uvjete u kojima je živjelo dosta bogoslova. U to vrijeme, bogoslovije su zahtjevale od svojih sjemeništaraca novac za studij koji su mogli platiti samo dobrostojeći župnici. Među bogoslovima su bili oni koje su ljudi zvali «siromašnim đacima» jer su živjeli jako skromim životom, preživljavajući od danas do sutra. Da bi opstali, obavljahu razne poslove, često na uštrb svojih studija i duhovne formacije.


Sluga Božji Claude Francois Poullart des Places (+ 2.10.1709.)  
02.10.2012
Sluga Božji Claude Francois Poullart des Places (+ 2.10.1709.)
...Gospodin des Places, koji baš i nije vjerovao u duhovni poziv svoga sina, nije tako olako htio preći preko svog obiteljskog projekta. Da bi dobio na vremenu, predložio je Claudu jedno kompromisno razdoblje razmišljanja tijekom kojeg bi on trebao završiti studij prava. Osim toga, taj studij bi ionako dobro došao Claudu ukoliko bi on i nadalje ustrajao u svojoj nakani za crkvenom karijerom. Kako je predosjećao Claudovu želju da napusti obiteljski dom, predložio mu je da ode na studij u Nantes. Ta odluka je zadovoljila kako roditelje tako i njihovog sina.


Sluga Božji Claude Francois Poullart des Places (+ 2.10.1709.)  
02.10.2012
Sluga Božji Claude Francois Poullart des Places (+ 2.10.1709.)
„Kraljevstvo je nebesko kao kad čovjek uzme gorušičino zrno i posije ga na svojoj njivi. Ono je doduše najmanje od svega sjemenja, ali kad uzraste, veće je od svega povrća. Razvije se u stablo te dolaze ptice nebeske i gnijezde mu se na granama“ (Mt 13). Ovo stablo raste iz skrivenih snaga, čvrsto ukorijenjeno u zemlju, okrenuto prema suncu, donoseći obilat plod. Kristova prispodoba o stablu je slika jedne zajednice. Te Kristove riječi želimo povezati na današnji dan s jednim njegovim učenikom. Njegovo ime je CLAUDE FRANCOIS POULLART DES PLACES, utemeljitelj Misijske Družbe Duha Svetoga – Spiritanaca.


P. John Fogarty novi  glavni general Družbe Duha Svetoga!  
11.07.2012
P. John Fogarty novi glavni general Družbe Duha Svetoga!
Pater John Fogarty novi je glavni general Družbe Duha Svetoga! Na tu časnu dužnost izabrali su ga delegati 20. generalnog Kapitula u Bagamoyu u Tanzaniji, i to na mandat od osam narednih godina. Pater Fogarty rođen je u Irskoj 1952. a kao Spiritanac služio je u svojoj Domovini, u Gani (Afrika) te u Americi.


Uz Misijsku nedjelju 2011.: kršćani u Pakistanu  
23.10.2011
Uz Misijsku nedjelju 2011.: kršćani u Pakistanu
Život 2,8 milijuna pakistanskih kršćana (oko 1,6 posto ukupnog stanovništva Pakistana) otežan je rastućim islamističkim ekstremizmom koji korijene vuče iz politike islamizacije 80-ih godina prošlog stoljeća, koju je provodio vojni diktator Zia ul Hak. Nastojeći nametnuti šerijatsko pravo, ul Hak je donio Zakon o blasfemiji. Kako se to odražava na kršćansku manjinu u Pakistanu, istražila je Ana Lučić


Blaženi Daniel Brottier, CSSp.  
28.02.2011
Blaženi Daniel Brottier, CSSp.
Na današnji dan, 28. veljače, Crkva slavi blaženoga Daniela Brottiera, misionara Družbe Duha Svetoga koji je u francuskoj prijestolnici Parizu poznat kao otac siročadi. U našoj župi već niz godina djeluju oci Spiritanci, stoga je dobro da se upoznamo i s ovim likom iz njihove duhovne baštine. A, s p.Danielom Brottierom, njegovim životom i djelom upoznaje nas naša Jelena Bandić


Intervju: p.Philippe Engel, Cssp.   
06.02.2011
Intervju: p.Philippe Engel, Cssp.
U trodnevnom posjetu našoj župnoj zajednici u Podvinju i svojoj subraći Spiritancima, boravio je pater Philippe Engel, osobni prijatelj župnika, p.Ante Šiška, misionar Družbe Duha Svetoga i u službi DCC-a - Katoličke delegacije za kooperaciju sa zemljama Trećeg svijeta, sa sjedištem u Parizu. To je već drugi puta da je pater Philippe u Podvinju, a nekoliko dana ranije boravio je također i u posjeti subraći Spiritancima u Osijeku. On već godinama djeluje u Parizu, a rodom je iz francuske pokrajine Normandije. Bila je to prigoda za razgovor s p.Philippeom, posebice vezano uz pastoral s mladima u Francuskoj, te suradnju s laicima koji su u misijama u afričkim zemljama u pomoći tamošnjem stanovništvu na raznim poljima društvenog i vjerničkog života.


Intervju: John Kwofi, asistent Generala reda Spiritanaca  
06.01.2011
Intervju: John Kwofi, asistent Generala reda Spiritanaca
Tijekom Došašća, nekoliko tjedana pred Božić 2010., našu podvinjsku župu i misijsku Družbu Duha Svetoga čiji misionari djeluju ovdje u Podvinju, kao i subraću u Osijeku, posjetili su visoki predstavnici Generalata reda Spiritanaca sa sjedištem u Rimu: prvi pomoćnik Generala Reda, John Kwofi, i asistent zadužen za kongregaciju u Hrvatskoj John Kingston (koji je 2008. godine već bio u Podvinju). Oduševljeno je g. Kwofi pristao na razgovor za naš web portal, te osim dojmova o prvom posjetu našoj zemlji, podijelio s nama i aktualnosti u djelovanju misionara Spiritanaca diljem svijeta, prisutnih u više od 60 zemalja. John Kwofi je inače rodom iz afričke zemlje Ghane. S njim je razgovarao Ivica Vlašić…


Intervju: p.Marek Szrejna, CSSp.  
02.10.2010
Intervju: p.Marek Szrejna, CSSp.
Pater Marek Pawel Szrejna, svećenik i misionar iz Poljske, Spiritanac misijske Družbe Duha Svetoga, već je četiri i pol godine s nama, u župi Svetog Antuna u Podvinju. Onako kako sam ga osobno doživio kroz sve te godine poznanstva ali i kroz razgovor koji slijedi: p. Marek je izniman u mnogo tome. Govori brzo, ali pametno. Izvrstan matematičar. Valjda je stoga i dobar ekonom u župi. Njegove su propovijedi na svetoj Misi – drugačije. Pozivaju na istinsku povezanost među ljudima, na pravu svetost. Proputovao je puno svijeta, puno nam prepričao. Samo djelić toga donosimo u ovom razgovoru s njim, s povodom, danas kad se spominjemo Claudea Poullarta des Placesa, utemeljitelja Družbe Spiritanaca, u čijim je redovima i naš - pater Marek.


Razgovor: pater Andrija Owca, CSSp  
11.07.2010
Razgovor: pater Andrija Owca, CSSp
Patera Andiju Owcu, našeg bivšeg župnika, pater Albert pozvao je još u travnju ove godine da propovijeda na Misi povodom 50 godina svećeničke službe koju p.Alber ove godine svečano proslavlja. Sada je u župi Biesingen-Assweiler u Njemačkoj, koja u tri naselja ima 2 crkve i oko 1800 vjernika. Na zamolbu za razgovor za naš župni portal spremno se odazvao. Uostalom, za postojanje našeg portala, pater Andrija je najzaslužniji, jer je zahvaljujući njegovoj inicijativi 2004. godine, okupljena ekipa suradnika koja je prve članke na zsa.podvinje.org počela objavljivati za Božić 2004. godine.Stranica: [1] [2] [3]
Razmišljanje o obraćenju

Što je to obraćenje? Je li to samo jedan trenutak zaokreta u životu na neki drugi put, ostavljajući sve ono loše iza sebe, ili i onaj put koji traje cijeli život? Puta obraćenja u svetost nema bez onoga za Isusom Kristom. I Božja riječ nam jasno o tome govori: 'kako bismo mogli poznavati put? Ja sam put istina i život, reče mu Isus. Nitko ne dolazi k Ocu osim po meni.' (Iv 14,5-6). Obraćenje, dakle, nije samo jedan trenutak i zaokret u životu, nego put kojim hodimo, korak po korak, dan po dan u zajedništvu s trojednim Bogom - Ocem, Sinom i Duhom Svetim. I to tako da u nama zažive svi blagoslovi iz riznice milosti sakramenata koje imamo u Katoličkoj Crkvi. Svatko je od nas pozvan u toj punini zajedništva ostvariti duboki, prisni odnos s nebeskim Ocem. Pozvani smo živjeti puninu ljubljenog djeteta Božjega već na ovoj zemlji, osjetiti taj 'predokus' neba u svojoj duši i životu s obitelji Kraljevstva Nebeskog.

Obraćenjem nismo postali sveti. Svetac se ne rađa, svecem se postaje. Intrigantno je kako nakon oduševljenog susreta sa Spasiteljem u sebi i nadalje nosimo svoje mane, grešne sklonosti, strasti i poroke. Samo je jedan put istinskog obraćenja, put ljubavi, raspete ljubavi u snazi Duha Svetoga. Duboko jedinstvo s Bogom obuhvaća Presveto Trojstvo u nama, po Duhu Svetom i potpunom predanju svoga života Bogu. Svaki je od nas hram Duha Svetoga. Po riječima svetog Pavla apostola: 'živim, ali ne više ja, nego živi Krist u meni!' (Gal 2, 20), u nama se događa obraćenje.

Svatko je pozvan na taj put radikalnog obraćenja, u svakom staležu, okolini i pozivu gdje nas je Bog postavio. Kad potpuno predamo život Bogu svjesni svojih slabosti, kad shvatimo da je sve milost Božja, a mi zapravo ništa, tada Bog može zahvaćati u ljudsko srce. Tada se srce preobražava na sliku Božju, na koju smo stvoreni. To je put dubokog jedinstva s Bogom, u poslušnosti Duhu Svetom koji je naš pratitelj, tješitelj, posvetitelj.

Duh Sveti u sakramentalnom i molitvenom životu svakoga vjernika oslobađa i oblikuje čovjekovo srce, oplemenjujući ga svojim plodovima. Ali, samo u poslušnosti. Zašto mnogi kršćani nemaju tu snagu u ovim vremenima i materijalne i duhovne krize, krize društva, obitelji i sve većeg nemorala i zla? Duh Sveti djeluje u čovjeku kako bi bio istinski svjedok Božji. U ovome svijetu trebali bi svijetliti kao zvijezde na nebu, kao što nam apostol Pavao govori: 'Bog, je naime, onaj koji proizvodi u vama i htijenje i djelovanje da mu se možete svidjeti. Činite sve bez mrmljanja i oklijevanja, da budete besprijekorni i čisti, neporočna djeca Božja, usred nastranog i pokvarenog naraštaja u kojem svijetlite kao zvijezde u svemiru, čvrsto držeći riječ života…' (Fil 2,13-16). Bog Otac je kao lončar koji oblikuje posude, u koje ulijeva živu vodu. Upravo tako i moje i tvoje srce oblikuje, mijenja, oslobađa od prljavštine…


Poslušnost Duhu Svetom oslobađa Božju snagu, djelovanje i blagoslove u svakom čovjeku koji se potpuno preda Bogu. Duh Sveti čini obraćenje po otkupiteljskoj snazi Isusa Krista i blagoslovu Boga Oca. To je novi život u svjetlu. 'Da, nekoć ste bili tama, ali ste sada svijetlo u Gospodinu. Živite kao djeca svijetla, plod se svijetla sastoji u svakoj vrsti dobrote, pravednosti i istine! Odlučujte se za ono što je Gospodinu milo! I ne budite sudionici u besplodnim djelima tame, već ih radije razotkrivajte!' (Ef 5,8-12).

Duh Sveti koji djeluje u nama je ljubav između Oca i Sina i po toj ljubavi nas trebaju prepoznavati. Djelovanje u ljubavi ostavlja tragove Božje prisutnosti u životima naših bližnjih i ljudima oko nas, tako unoseći Boga u našu sredinu. Duh Sveti također oslobađa svoju snagu po Božjoj Riječi. Knjiga istine i života – Biblija - neizostavno je štivo u školi Duha Svetoga. Duh Sveti nas odgaja, izgrađuje i usavršava za Nebo. U Božjoj pedagogiji nema mjesta za neposlušnost, inače naše djelovanje neće imati plodova! Radosnu vijest ćemo moći živjeti u onoj mjeri koliko ćemo ju sami izučavati i poznavati, i na taj način se s njome suobličavati. To je obraćenje!

Neizostavna osoba na putu obraćenja je Blažena Djevica Marija, naša nebeska Majka. Ona koja svojim zagovorom pomaže i podupire naš put obraćenja. Ne zaboravimo, to je uzak i trnovit put. To je duhovni boj između dobra i zla: naših slabosti, poroka i neprijatelja Božjeg, sotone, koji kao ričući lav obilazi svakoga da ga proždre. Poznata su njegova dijela tame u ovome, sve bezbožnijem svijetu. 'Ovo vam rekoh, da u meni imate mir. U svijetu ćete imati patnju. Ali, ohrabrite se: ja sam pobijedio svijet!' (Iv 16, 33), veli nam Isus, dok se bori za nas u tome boju, jer bez Njega ne možemo učiniti - ništa.

Obraćenje počinje radikalnim predanjem života Isusu Kristu, priznajući ga kao svoga Spasitelja i Otkupitelja: Isuse Kriste, priznajem te kao svoga spasitelja i otkupitelja, vjerujući u tebe da si na križu umro za moje grijehe. Ja te pozivam u svoj život i želim te upoznati. Dođi u moje srce i objavi mi se kako bi te mogao slijediti, Ispuni me svojim Svetim Duhom kako bih mogao spoznati tebe koji jesi jedini put istina i život. Amen.

'Evo stojim na vratima i kucam. Ako tko čuje moj glas i otvori vrata, ući ću k njemu i večerati s njim, i on sa mnom' (Otk 3,20).


Danijel Tomičević

Druzba Duha Svetoga
COR UNUM
ET ANIMA UNA

Crkva Svetog Antuna Padovanskog, PODVINJE

URL: http://zsa.podvinje.org/ published with VPS II (C) SBNet.Hr