Zupa Svetog Antuna Padovanskog, PODVINJE

 Naslovnica Duhovna riječ
Hrvatski
Hrvatski  English
English

2 3
Vijesti i novosti
O Župi Sv. Antuna
Duhovna riječ
Župni oglasi
Družba Duha Svetoga i katoličke misije
Impresum
Spomenar
Foto albumi
Župa Svetog Antuna
Trg Svetog Antuna 1
35107 PODVINJE
HRVATSKA
tel: +385 (0)35 461 410
e-mail kontakt21.11.2013
verzija za printer / print it

Prikazanje Blažene Djevice Marije – Gospa od Zdravlja

  
Danas slavimo blagdan Prikazanja Marijina u Hramu – događaja kad se Gospa prikazala nebeskom Ocu i potpuno mu se predala, odlučivši staviti na raspolaganje Ocu cijelo svoje biće. Postala je tako posuda duhovna i time nas je izliječila. Njezino tijelo bilo je mjesto utjelovljenja Božjeg Sina Isusa kojega je po Duhu Svetomu začela i tako svijetu rodila otkupitelja i ozdravitelja.

Djetinstvu presvete Marije potpuno je nepoznato. Kršćani su, međutim, željeli detaljnije upoznati Gospin život. Premda evanđelja o njoj šute do Navještenja, popularna pobožnost, nadahnuta u različitim dijelovima Starog i Novog zavjeta, iznosi neke jednostavne pripovijetke koje su kasnije bile preuzete u umjetnosti, poeziji i kršćanskoj duhovnosti o tim događajima.

Marija je ponuđena Bogu od svojih roditelja Joakima i Ane u jeruzalemskom Hramu; isto je i druga Ana, majka proroka Samuela, ponudila svog sina za Božju službu u svetohraništu gdje se pokazivala njegova slava (cfr. 1 Sam1, 21-28). Isto je bilo godinama poslije. Marija i Josip nosili su nedavno rođenog Isusa u Hram kako bi ga prikazali Gospodinu. (cfr.Lk 2,22-38)

O Marijinu prikazanju ne govori nijedna knjiga Svetoga pisma, no zato o njemu opširno pišu apokrifi, oni tekstovi koje Crkva ne priznaje kao nadahnute pa ih zato nije ni uvrstila u svoj službeni popis svetopisamskih knjiga.

Kao zanimljivost navedeni su apokrifi koji govore o Marijinu prikazanju. Prema njima taj je čin bio veoma svečan. Popratili su ga čudesni događaji. Mariju su roditelji obećali Bogu i doveli je u hram kad su joj bile tri godine. Bilo je to u pratnji velikog broja hebrejskih djevojčica koje su u ruci nosile zapaljene baklje. U svečanosti su sudjelovale hramske vlasti, pa i sami anđeli, koji su vršili službu pjevača. Od radosti su pjevali. Do ulaza u hram bilo je 15 stuba, kojima se Marija sama uspela, premda je bila još tako malena. Apokrifi govore još da se Marija u hramu hranila neobičnom hranom, koju su joj donosili sami anđeli te da nije stanovala s ostalim djevojčicama, već u samoj svetinji nad svetinjama.

Sve su to samo pobožna i neutemeljena razmišljanja apokrifnih pisaca, ali se ipak može zaključiti da je Marija od prvoga časa svoga postojanja bila puna milosti, da je bila predodređena za dostojanstvo Bogomajke, kojim nadilazi i same anđele.

U južnim krajevima Hrvatske, blagdan Prikazanja Marijina u Hramu slavi se i kao Gospa od Zdravlja. Taj naziv potječe iz Mletačke republike, iz vremena kad je u 16. stoljeću harala kuga. Mletački Senat molio je zagovor Gospe i učinio zavjet da će joj podići crkvu, ako kuga prestane. Zaista, kuga je stala, a vjernici su Gospi izvršili zavjet sagradivši prekrasnu crkvu Madonna della Salute u Veneciji. Iz Mletačke republike štovanje se proširilo na naše krajeve.

Među zadarskim crkvama, smjestila se i Crkva Gospe od Zdravlja. Crkva je izgrađena 1582. godine, a 1703. prigrađeni su joj jednobrodni prostor i zvonik. U njoj se čuvala slika Gospe od Kaštela koju je naslikao Blaž Jurjev Trogiranin u XV. stoljeću. Danas je ta slika u stalnom postavu izložbe crkvene umjetnosti Zadra. U Drugom svjetskom ratu bila je potpuno razorena, te je preostao samo zvonik i malo svetište. Obnovljena je u posljednjem desetljeću 20. stoljeća, vrijednom donacijom mons. Simeona Duce, koji je u njoj i pokopan.

Bog je svojom milošću pripravio Marijino tijelo da ono postane hramom Božjega Sina, svetinjom nad svetinjama, u koju se spustio i nastanio Najsvetiji, Sin Božji. Ona je po svome odabranju prikazana, posvećena Bogu, određena za velike stvari, za ostvarenje Božjega plana o spasenju čovjeka.

Čitajući nadahnute tekstove svetog Pisma koji govore o Mariji, i današnji spomendan postaje tako jasan, rječit. Radi se o velikoj tajni utjelovljenja u koju je i Marija svim svojim bićem bila isprepletena.


Pripremila: Nikolina Borevac


Župa Sv.Antuna, PODVINJE
URL: http://zsa.podvinje.org/
published with VPS II (C) SBNet.Hr