Zupa Svetog Antuna Padovanskog, PODVINJE

 Naslovnica Vijesti i novosti iz Župe Sv.Antuna
Hrvatski
Hrvatski  English
English

2 3
Vijesti i novosti
O Župi Sv. Antuna
Duhovna riječ
Župni oglasi
Družba Duha Svetoga i katoličke misije
Impresum
Spomenar
Foto albumi
Župa Svetog Antuna
Trg Svetog Antuna 1
35107 PODVINJE
HRVATSKA
tel: +385 (0)35 461 410
e-mail kontakt18.11.2013
verzija za printer / print it

„Izgrađujte s oduševljenjem svijet bolji od sadašnjega!“

  
Na 33. nedjelju kroz godinu, 17. studenog 2013. slavljena je zajednička sveta Misa za krizmanike druge godine i njihove roditelje, koju je u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Podvinju predvodio župnik p. Ante Šiško.

Župnik je uvodnim riječima pozdravio brojne okupljene krizmanike i ostale vjernike, izražavajući radost i zahvalnost što su se odazvali pozivu na ovaj susret. U prigodnoj propovijedi, p. Ante tumačio je prvo čitanje iz Knjige proroka Malahije, kojeg je Bog pozvao u službu u vrijeme najveće dekadencije vjere Židova onog doba. Prema proroku Malahiji, oholi i zlikovci bit će spaljeni kao strnjika, što je p. Ante protumačio da od njih neće ostati baš ništa, a onima koji se Boga boje, zasjat će sunce pravde sa zdravljem u zrakama.

Potaknut tim riječima, župnik se obratio krizmanicima pitanjem. „Tko od vas, na pragu ulaska u najljepše godine života, ne želi biti zdrav i ispunjen životnom radošću?“, te, povezujući misli s Evanđeljem o dolasku lažnih proroka i prepoznavanju znakova vremena, dodao: „Nismo navikli da Isus ovako tvrdo govori kao u današnjem Evanđelju. Ali ne bojte se i ne dajte se zavesti. Isus je rekao da će biti i potresa i gladi i ratova i to još nije svršetak. Ne čekajmo smak svijeta svake godine, nego sebe predajmo Isusu na oltar, koji nam se, na svakoj svetoj Misi u potpunosti daje.“

Kako bi krizmanicima dao smjernice na putu njihovog sazrijevanja u vjeri, p. Ante pročitao je poruku mladima pape Pavla VI, od 8. prosinca 1965.: „Vama, mladići i djevojke iz čitavog svijeta, Koncil želi uputiti svoju posljednju poruku. Jer vi ste ti koji ćete preuzeti baklju iz ruku svojih otaca i živjet ćete u svijetu najmasovnijih promjena ikad zabilježenih u povijesti. Vi ste ti koji ćete, vodeći se najboljim primjerom i učenjem svojih roditelja i učitelja, oblikovati buduće društvo: vi ćete se spasiti ili nestati s njim“.

Poruku je zaključio apelom: „Izgrađujte s oduševljenjem svijet bolji od sadašnjega!“ Iako poslana još u prošlom stoljeću, svevremena papina poruka dolazi i u današnjem vremenu opće krize čovječanstva i najmasovnijih promjena, dekadencije i progona, kao poziv svima nama da se opredijelimo želimo li nestati kao strnjika proroka Malahije ili stati uz Božju Riječ i svojom se postojanošću spasiti.


Mirjana Čabraja

KOMENTARI i REAKCIJE ČITATELJA  (do sada: 0)

Župa Sv.Antuna, PODVINJE
URL: http://zsa.podvinje.org/
published with VPS II (C) SBNet.Hr