Zupa Svetog Antuna Padovanskog, PODVINJE

 Naslovnica Vijesti i novosti iz Župe Sv.Antuna
Hrvatski
Hrvatski  English
English

2 3
Vijesti i novosti
O Župi Sv. Antuna
Duhovna riječ
Župni oglasi
Družba Duha Svetoga i katoličke misije
Impresum
Spomenar
Foto albumi
Župa Svetog Antuna
Trg Svetog Antuna 1
35107 PODVINJE
HRVATSKA
tel: +385 (0)35 461 410
e-mail kontakt17.11.2013
verzija za printer / print it

I u Podvinju proslavljena nedjelja bračnih jubileja

  
Na 33. nedjelju kroz godinu u župama Đakovačko-osječke nadbiskupije proslavljena je Nedjelja bračnih jubileja, uz lijep običaj obnove bračnih zavjeta onih parova koji u toj godini slave jedan od bračnih jubileja, posebice 25, 50 ili 60 godina zajedničkog bračno-obiteljskog života.

I naša župna zajednica je u nedjelju, 17. studenog na pučkoj misi proslavila Nedjelju bračnih jubileja: šest parova obnovilo je svoje bračne zavjete i to: Petar i Kata Ivić (40 godina braka), Davorin i Ružica Berić (30 godina braka), Ivica i Ruža Jukić te Josip i Marija Đuretić (25 godina braka), Ante i Slađana Kovač (20 godina braka) te Ante i Marina Mataić (10 godina braka).

Na početku svete Mise, župnik p. Ante Šiško najavio je bračne parove koji će obnoviti svoje zavjete. "Svojom ćete se postojanošću spasiti!" zadnja je rečenica iz ovonedjeljnog odlomka Evanđelja kojom je župnik poželio da ju svi župljani, a jubilarci posebno ponesu u svojim srcima.

Izrazio je veliku radost što su 'jubilarci' danas u prvim klupama jer je to prezentacija naše župne zajednice, to je obnova postojanosti koja ima izvor u onome koji je davno zapalio iskru ljubavi i koja je sada pretvorena u oganj Božje ljubavi. Pater Ante naglasio je kako kroz brak onaj koji je vjeran do kraja svježinu svoje milosti natapa u tim bračnim parovima, i u crkvi koja je živa zaručnica Kristova.

Župnik je komentirao i nadolazeći referendum o pitanju ustanove zaštite braka te je pozvao sve na pravi put, citirajući pri tome same Isusove riječi: "ne dajte se zavesti, mnogi će doći u moje ime, ne idite za njima!".

Nakon župnikove homilije, bračni su parovi obnovili svoje zavjete. Držeći svog supružnika za desnu ruku izgovarali su i posebnu molitvu, a zatim je župnik blagoslovio njihovo prstenje. Kroz prinos darova, svaki par je prinio po jedan od darova i to: sveto Pismo, križ, prstenje, fotoalbum, vino i kruh, te potom okupljeni oko oltara predmolili Očenaš.

Razgovarajući s njima nakon Mise, doznala sam da u njihovom braku, kako su nije sve uvijek bilo savršeno te da je bilo i vrlo teških trenutaka koje su uspješno prebrodili zajedno i uz svakodnevnu zajedničku molitvu bez toga, smatraju, ne bi uspjeli. Drugi, pak naglašavaju kako ne može najmanje neslaganje ili svađa odmah biti razlog za rastavu te da je jako važno zajedno ići na svetu Misu kroz koju nam Isus daje snagu za dalje.

Jubilarci su poručili mladima koji se pripremaju za sakrament ženidbe da budu postojani i ustajni, pozvali su ih na svakodnevnu molitvu i svetu Misu jer samo je u Isusu snaga koja je toliko potrebna za uspješno svladavanje svih nedaća ovozemaljskog svijeta. Nekada su se stvari popravljale, a ne odmah bacale kao danas. Zahvaljujući strpljenju, ustrajnosti i ljubavi ovih šest parova je pred svojom župnom zajednicom obnovilo svoje bračne zavjete.

Svim bračnim parovima od srca čestitam na proslavi njihovih bračnih jubileja te im želim još puno takvih proslava i neka im životi budu obasjasni svjetlošću Kristovom.


Tekst i foto: Nikolina Borevac

KOMENTARI i REAKCIJE ČITATELJA  (do sada: 0)

Župa Sv.Antuna, PODVINJE
URL: http://zsa.podvinje.org/
published with VPS II (C) SBNet.Hr