Josipovo u Bukovlju

Sveti Josip je imao veliku ulogu u Isusovu životu, ali je bio i ostao skroman, ponizan, nenametljiv i šutljiv – veliki čovjek i veliki svetac. U Bibliji nije zapisana ni jedna njegova riječ, a mnogima je uzor i moćan zaštitnik. Zaštitnik je naše domovine ali i naše filijalne crkve u Bukovlju. Stoga smo se posebno pripremali za proslavu toga sveca.
 
 
U ponedjeljak, uoči Josipova imali smo duhovnu pripravu koja se sastojala od devetnice svetom Josipu, križnog puta, svete Mise sa pričesti pod obje prilike i klanjanja. Duhovnu pripravu predvodio je pater Marek.
 
Na Josipovo smo završili devetnicu svetom Josipu. Slijedila je svečana sveta Misa koju je predvodio naš uvijek rado viđen gost velečasni Berislav Petrović, domaći sin a sada župnik u Novom Slankamenu u Srbiji. Uz njega su bili nas župnik pater Jozefat i naš umirovljeni svećenik Ivica Petrović. A među uzvanicima je bio svećenik iz naše grko-katoličke crkve u Bukovlju, te naš načelnik Davor Petrik – naš veliki prijatelj i donator. U svojoj propovjedi velečasni Berislav poseban naglasak stavio je na život i vjeru svetog Josipa. Nakon svete Mise a prije blagoslova krenuli smo u procesiji sa upaljenim svijećama i  kipom svetog Josipa do križa u Bukovlju. Nekada je na tome mjestu bila prva crkva koju su sagradili naši preci. Crkve više nema ali je ostao križ kao podsjetnik na te dane. Tako smo simbolično povezali staro i novo, jednu sa drugom crkvom. Po povratku u crkvu uslijedio je blagoslov i molitva pred kipom svetog Josipa koji je ponovo zauzeo svečano mjesto ispred oltara. Stavili smo i svoje obitelji pod njegovu zaštitu.
 
Proslava crkvenog goda nastavljena je u dvorani iza crkve uz pjesmu, hranu, piće i druženje međusobno ali i sa onima koji su se došli pomoliti našem zaštitniku iz naše župe Podvinje.
 
                                                                                       
na vrh članka